Ornö är den största ön i Stockholms södra skärgård, en halvtimmes bilfärjetur från Dalarö, eller 2,5 h resa med Waxholmsbåt från Stockholm. Ön är ca 14 km lång och 6 km på det bredaste stället. Ornö har inte exploaterats för turism på samma sätt som andra öar i skärgården utan här samsas bofasta, turister och fritidsbor på ett föredömligt sätt.
Antalet bofasta på ön är ca 300 st, men antalet ökar markant sommartid.
Öns centrum ligger vid Kyrkviken på östra sidan av ön. Här finns kyrkan, skolan, butiken, bygdegården, Ornö Museum, biblioteket, krogen, strandbaren och brödboden.
Kyrkviken Foto: © Anders Willborg
Bygdegården är den gemensamma samlingslokalen. Här har skolbarnen idrott, mycket av föreningsliv, utställningar, kurser och glada fester sker här i den stora salen. Även biblioteket är inrymt i byggnaden. Sommartid tar Kyrkvikens Bar och Bistro det mesta utrymmet.
Skola, förskola och övrig barnomsorg inryms i den gamla skolbyggnaden.
2017 påbörjades bygget av en ny skolbyggnad på samma plats som den tidigare och med snarlik utformning, efter att den den tidigare skolbyggnaden dömts ut. Den nya skolan tas i bruk hösten 2020.
Bygdegården Foto: © Anki Lekberg
Ornö Museum i Kyrkviken Foto: © Anki Lekberg
Den största arbetsgivaren på ön är Ornö Sjötrafik, OSAB, med sammanlagt tre besättningar samt kanslipersonal anställda. Ön har ett antal hantverkare och det går att få hjälp med det mesta för det mesta. Ornöborna är som skärgårdsbor i allmänhet – tusenkonstnärer.
Polisen har funnits på Ornö i ca tio år med en anmälningsjour för brott.
Fler och fler bofasta upptäcker också möjligheten att pendla till arbeten på fastlandet.