Ornö i-punkt
Google's English translation of this page  Google deutsche Übersetzung dieser Website  Google traduction française de ce site
Utskriftsvänlig version 

Ornös historia

Se Ornö Museums hemsida om Byggnadshistoria

För den historienyfikne finns en del matnyttigt på Ornö. T.ex. finns det nära Hässelmara brygga, till höger vid vägskälet, ett bronsåldergravfält.

På Ornö finns en välbevarad gård från 1720 i karolinsk stil – Sundby gård. Gården är ett byggnadsminne och privatbostad. Den ligger väl synlig om du passerar på vägen utanför. Som ung vistades den sköna Hedvig Taube på Sundby om somrarna. Hon promenerade på de romantiska ängarna vid Sundbymaren sin sista sommar i frihet innan hon tvingades bli den 30 år äldre Fredrik den I:s älskarinna.

Vid Sundbymaren finns ruinen bevarad efter den tidigare säteribyggnad som 1719 brändes av ryssarna. Här spökar det sades det förr.

Ornö Museum finns en permanent utställning om

En del väldigt intressanta gamla historier och information för släktforskare och andra hembygds- och lokalhistorieintresserade finns på

Längst in i Kyrkviken ligger Ornö kyrka, en träkyrka från 1885. På de två kyrkogårdarna invid kyrkan kan du se gravarna efter många av förebilderna i August Strindbergs Hemsöborna bevarade.

Nära kyrkan kan du även besöka Rosirska gravkapellet. Det byggdes 1771 och har fått sitt namn efter Johan Rosir, som vid denna tid ägde Sundby gård.

En bit utanför Kyrkviken ligger ön Stora Sandböte. Där finns ett välbevarat skärgårdstorp och ett båtbyggarmuseum. Kontakta Skärgårdsstiftelsen eller Ornö turistbyrå för visning.

En gång förekom gruvbrytning på Ornö. Du kan på egen hand eller via en guidad tur titta på de gamla gruvorna, som Lugnets fältspatsgruva (nedlagd 1965). Gruvan är idag ett vattenfyllt dagbrott.

Inte långt ifrån Ornö finns Dalarö Skans som har en väldigt .

På Filmarkivets hemsida finns en film om det gamla Ornö. .

Kontakt Ornö Historia
Logga in:
Anvnamn:
Lösenord: