I Kyrkviken på Ornö ligger Bygdemuseet Ornö Sockenstuga, också kallat Ornö Museum.
Passa på att besöka detta fina museum när du är på Ornö. Här kan du se de permanenta utställningarna som består av föremål och fotografier från Ornö samt rum möblerade som gamla skärgårdstorp. Varje sommar visas också en separat temautställning.
I den lilla museishopen finns intressanta böcker om Ornö Skärgård, brickor, vykort mm. Du kan också passa på att fika eller äta en glass i museets trevliga trädgård.
Lördag 15 juni kl. 12.00 inviger Bygdemuseet Ornö Sockenstuga
sommaren 2024
(Klicka på bilden för större bild)
Gå gärna Lervassastigen – en friluftsutställning och kulturarvsstig.
Lervassastigen är öppen dygnet runt alla dagar i veckan. Läs mer om Lervassastigen här!
Hos oss kan du titta på museet som är inrymt i Sockenstugan. Titta också på Landboden och Sjöboden, byggnader vars historia du kan läsa mer om längre ned på sidan. Mer spännande läsning och information om verksamheten, museets fotoutställning mm hittar du under respektive underrubrik.
Stöd verksamheten du också. Sätt in ett års medlemsavgift, 170 kronor, på bankgiro 5217-9884 eller Swisha till 1231471879
Ornö Museum ligger vackert i Kyrkviken bredvid kyrkan Foto: © Anki Lekberg
Museets ena del i Sockenstugan är inrett som ett möblerat 1800-talstorp i skärgården. Många av möblerna som finns här är tillverkat av lokala provinssnickare på ön.
Interiör från Ornö Museum Foto: © Anki Lekberg
Förutom museet på Ornö driver föreningen även Båtbyggarmuseet och Anna Lindhagens 1700-talsstuga på Sandböte.
Sandböte köptes av Anna Lindhagen på 1930-talet i syfte att bevara det orört. Torpet arrenderades av båtbyggaren Johannes Söderman med hustru Clara och dottern Jane och här bodde de fram till slutet av 1960-talet utan både el och vatten. Nu tillhör Sandböte Skärgårdsstiftelsen.
Sandböte Foto: © Anders Willborg/Anki Lekberg
Byggnaderna
Sockenstugan
Sockenstugan är så kallad parstuga från omkring 1740. Det var en lokal för socknens olika råd, stämmor och styrelser. ”Ornö Krogh” var inrymd här från 1781 till ca 1800.
När folkskolestadgan, från 1842, nådde Ornö 1845 fick huset till och från tjäna som skolsal och lärarbostad.
Mellan ca 1880-1950 fungerade stugan som fattigstuga.
Från 1953, och en tid framåt, har det fungerat som museilokal med insamlade föremål från bygden vilka idag utgör stommen i museets basutställning. Dessutom har hemvärnet och Röda Korset haft verksamhet här. 1987 ny start för dagens museum.
Landboden
I landboden på baksidan av museet visas varje år en temautställning. I boden finns även försäljning av glass och gammaldags godis.
Sjöboden
Sjöboden på baksidan av museet är en kopia av Mariebergs gamla sjöbod som bland annat finns på framsidan av Ornöboken. Här visas museet samling av nät och fiskeutrustning
I anslutning till museet ligger även:
Mer information och foton finns även under fliken Sevärdheter.
Ornö skola
Skolan byggdes 1907 av Ornös befolkning under ledning av byggmästare E. Jansson. Änkegrevinnan Rose Stenbock skänkte timret till denna kunskapens borg som invigdes den 18 oktober samma år.
2017 påbörjades bygget av en ny skolbyggnad på samma plats som den tidigare och med snarlik utformning, efter att den den tidigare skolbyggnaden dömts ut. Den nya skolan tas i bruk hösten 2020.
Rosirska gravkoret
Gravkoret byggdes 1771, som tillbyggnad av dåvarande kyrka, samt äreminne över Friherre Johan Rosirs älskade maka Ulrica Bedoire. ”Vallpojken” från Västergötland som blev hovrättspresident och adlad inrättade Sundby fideikommiss.
Ornö kyrka
Kyrkan invigdes 1885 och blev helt färdig året efter. Den tidigare kyrkan låg där skolan nu ligger men brann ner 1881. Denna kyrka benämndes ”Heliga Trefaldighets Capell” och var från 1652. Före detta år fanns här, troligen ett så kallat ”Maria kapell” från 1300-1400-tal.
Foto: © Anki Lekberg
Ornö församlingshem
Byggdes och invigdes 1935 på dåvarande komminister Nils Hökby initiativ. Församlingshemmet har blivit om och tillbyggt och även tidvis fungerat som familjebostad. Det har varit en lokal för en hushållsskola och fortsättningsskola. Numera är det en möteslokal.
Ornö bygdegård
Byggnationen påbörjades 1937 och invigdes troligen året därpå. Bygdegården drevs av Ornös ungdomsförening som senare blev ”bygdegårdsförening”. Från början bestod byggnaden av stora salen och lilla salen samt ett litet kök. 1987 byggdes, med kommunens hjälp, en stor avdelning till för att kunna inrymma barnomsorg, bibliotek, post och distriktssköterskemottagning. Idag finns biblioteket och sköterskemottagningen kvar och våra skolbarn använder sig av stora salen som idrottslokal. Sedan ett tiotal år tillbaka finns här också en krog, ”Kyrkvikens Bar och Bistro”.
Föreningen sponsras av